Agilitybom

September 2012 - jeg har laget en bom til i litt mindre størrelse. Den skal til Rakkestad Hundeklubb for å kunne brukes på miljøtreninger. Jeg skriver her hva jeg har gjort, da jeg denne gangen gjorde noen endringer i forhold til den forrige som du finner beskrevet under.

Som sist laget jeg midtdelen først - og sidestykkene hver for seg.

Midtdelen er totalt 84 cm høy 33 cm bred og 152 cm lang. Jeg har brukt materialer jeg hadde liggende. Så målene ble til på bakgrunn av det jeg hadde. Sidestykkene er 31 cm brede, og 265 cm lange. De er støttet opp av to kanner, en på hver side.

Fotomodellene synes det er litt kjedelig...

Jeg hadde ikke kroker liggende for å feste sidestykkene til hoveddelen, men jeg hadde spiker og øyeskruer. Så jeg bøyde store spiker og laget kroker av dem. Fordi de jo da er ørlite forskjellig så har jeg merket spikerkrokene, sidestykkene og hoveddelen så det kommer på rett plass.

For å få en ru overflate har jeg malt toppdelen ett strøk og strødd sand utover den mens malingen var våt. Foreløpig ser det ut for å funke bra, men det gjenstår å se hvordan det holder etter noe tids bruk.

Dette er den andre bommen jeg har laget. Det ligger info om den første under her - ta en titt for flere tips :)

Lykke til!

***************************************************************************

 

Å lage sin egen agilitybom!


Det er utrolig morro å la hundene utfolde seg og gi de litt utfordringer. Agility er kjempegøy, men du trenger ikke investere i dyre apparater for å ha det litt morro. Mye kan man og lage sjøl. Selvtilliten til hundene øker ved mestring, de får brukt hodet sitt og en glad og fornøyd hund gir en glad og fornøyd eier.


Det var enklere enn jeg trodde å lage min egen agilitybom. Hvis du ønsker å bruke korrekte mål for konkurranser finner du reglement og mål her: http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=1097758345387


Selv har jeg laget en bom med utgangspunkt i materialer jeg hadde liggende. Jeg begynte med midtdelen.

 

 

Ferdig høyde er den totalt 101 cm høy og 200 cm lang. Først tok jeg bena og satte på de to parallelle tverrstokkene. Dette er laget i 2"/4", og det er to slike "rammer". Legg merke til at beina ikke står helt ute på kanten. Dette er for å ha noe å legge an "stigen" på for at den skal få støtte.


"Rammene" festes sammen med tre tverrliggende bord i toppen og et på hver side nederst på beina. Bredden på midtdelen er 47 cm. Den ble slik fordi det passet med de materialene jeg hadde liggende som skulle bli "tråkkebrettet" på midten. Oppå de tverrliggende bordene på toppen har jeg lagt langsgående bord, og disse er dekket med takpapp for at de ikke skal bli for glatte.


Hele stativet er stivet av med skråbord på endekantene slik bildet under viser, og er blitt meget stabilt.

 

 

Sidestykkene er 370 cm lange. De er laget av 2"/8", og jeg kjøpte de spesielt til denne. Syntes det var veldig enkelt. De er da 20 cm brede. Etter reglementet er dette for smalt, men er det cavalierer eller andre småraser er det ingen problem. Agilitybommene på konkurranser skal jo kunne ta raser i alle størrelser. Både min cavalier og min labrador tar denne med glans! Jeg laget først sidestykkene for korte (200 cm), men da ble det for bratt. Det eneste jeg har gjort er å sette i kroker øverst og festet de i midtdelen. Da kan de lett tas av for flytting. Sidestykkene er også belagt med takpapp.

Som bildene viser har jeg lagt på et lite tverrstykke som sidebommen ligger ann mot for å få bedre støtte.

 

 

Dersom du ønsker en bom som tar mindre plass i hagen kan du lage den litt lavere. Da vil du kunne ha kortere sidestykker uten at den blir brattere.

Lag av de materialene du har – det viktigste er at det blir stødig og trygt. Til å begynne med må du hjelpe hunden over, inntil den lærer å finne balansen selv. Lykke til med byggingen og riktig God Sommer!

 

Tilbake til "Lag din egen agilitybane"        Hjem