Kontakt

 

Kontakt er grunnlaget for all læring og samspill mellom deg og hunden din. Jeg vil her skrive litt om hvorfor kontakt er viktig, hva kontakt gjør med samspillet mellom deg og hunden og hvordan du kan få kontakt med hunden din.

Det gjelder for alle individer – uansett rase og art – at vi lærer best da vi er konsentrert om det vi driver med. På samme måte som det er vanskelig å lære et barn vanskelige mattestykker samtidig som det ser en spennende film på tv, er det vanskelig å lære en hund/valp å sitte, gå på plass eller komme mens den har fokus på fuglen som flyr, en spennende lukt eller bilen som kjører forbi. Uansett hva slags ambisjonsnivå du har for hunden din, så vil dere sammen ha stor glede av at kontakten dere imellom er god.

 

Hva er egentlig kontakt?
Med kontakt mener jeg at hunden din har fokus på deg (og du på den), fremfor å sjekke ut alt annet. Det betyr ikke at den aldri skal sjekke ut alt annet, men det betyr at dersom den gjør det så har du sagt det er greit 
J

 

Hvordan trene kontakt?
Det finnes mange måter å trene kontakt på. Jeg håper at noen av dem etter hvert sklir inn hos deg som en naturlig del av hundeholdet. Etter hvert vil du ikke engang tenke over at du egentlig gjør en kontaktøvelse.

 

Godbit i hånden
 Sett deg på gulvet foran hunden. Vis hunden at du har en godbit og lukk så hånden igjen rundt godbiten. Hunden vil være ivrig og forsøke å grave, slikke og kanskje bite for å få den frem. Sitt helt stille og ikke si noe. På et tidspunkt vil hunden kaste et blikk på deg – og akkurat da du fanger blikket dens så åpner du hånden. Etter få ganger vil hunden lære at nøkkelen til å få den godbiten er å se deg inn i øynene.

 

Godbit på gulvet
Gjør samme øvelsen som over, men legg godbiten på gulvet og legg hånden over.

 

Godbit til siden
Etter hvert som hunden din tar poenget med å se deg i øynene for å oppnå godis, så kan du gjøre det vanskeligere. Du kan holde godbiten i hånden og strekke armen ut til siden. Da må hunden ikke bare flytte blikket, men også kanskje snu hodet eller vri hele kroppen. Etter hvert kan du også ta godbiter i begge hendene og holde de ut til siden. Da hunden tar blikkontakt sier du ”Bra” og belønner.

 

Foring/matskål
Så snart valpen din er vant til sitt nye hjem kan du, dersom den har god appetitt, bruke foringen til å trene kontakt. Sett deg på huk foran hunden med matskålen i hånden. Valpen vil da være svært ivrig på å komme til den skålen men hold skålen unna til valpen kaster et blikk på det. Si spontant ”Værsegod” og sett skålen på gulvet med en gang. Synes du det er vanskelig å holde skålen kan du sette den på gulvet og legge en hånd over. Øvelsen vil da fungere slik ”godbit på gulvet” gjør over. Etter hvert som hunden ser på deg lar du det gå litt lenger tid før du sier ”værsegod”.

Med denne øvelsen lærer hunden flere ting. Dere trener kontakt, og du sier ”værsegod” før den får forsyne seg. Etter hvert trenger du ikke holde på skålen, hunden vil søke ditt blikk fordi den vet at det er ”nøkkelen” som åpner for godsakene. Du kan da reise deg og stå oppreist. Selv bruker jeg denne anledningen til å lære hunden kommandoen ”Stå”. Da jeg er rimelig trygg på at hunden ikke forsyner seg med maten før jeg sier værsegod så setter jeg på ordet ”Stå” før jeg sier værsegod. (Selvsagt er det viktig at hunden faktisk står). Her kan man velge selv, noen har sitt foran matskålen. Grunnen til at jeg velger stå er at jeg synes dette er en ganske vanskelig øvelse å trene og matskålen setter jeg foran hunden opptil flere ganger hver dag.

 

Ut døren
Du og hunden er i gangen, sko og bånd er på og idet du åpner døren så ruser hunden ut og nærmest drar deg overende. Her er en fin anledning til å trene kontakt, med en belønning hunden setter pris på, nemlig å gå ut. 
Gjør deg klar til å gå ut, still deg foran døren og vent til hunden fanger blikket ditt. I det hunden fanger blikket ditt åpner du døren og går ut. Du kan også velge å åpne døren først og holde hunden igjen i båndet. Den får ikke krysse terskelen uten å ha fanget blikket ditt. Etter hvert kan du kreve at den holder det litt lenger. Jeg bruker her samme kommando som jeg gjør under foring, ”Værsegod”, men her kan du også sette på noe annet dersom du ønsker det.

 

I skogen, i hagen, på fotballbanen etc – belønning av tilfeldig kontakt
Da du er ute, og valpen kommer bort til deg uten at du har ropt på den så stikk til den en liten godbit. Valpen vil fort erfare at det er lønnsomt å ”stikke innom”. Med dette får du en hund som er oppmerksom mot deg også da den går løs ute – og du vil stå i fokus for hundens oppmerksomhet. Noen hunder tar dette veldig lett og du kan få en hund som går ved din side hele tiden, mens andre finner enda større glede i å sjekke ut livet rundt seg i skogen enn godbitene dine. For de aller ivrigste kan du godt gi litt sjeldnere slik at den også får oppleve litt annet, for den som ikke er ”innom” så ofte kan du kanskje tenke på om du skal prøve en godbit som hunden er enda mer glad i. Jeg har skrevet en del om ulike godbiter og belønningsformer under ”belønning”.

 

Ute/inne i bånd
Helt i starten kan denne øvelsen gjøres inne. Her er det minst forstyrrelser av andre ting. Ha godbiter i hånden, bånd på hunden og stå helt passiv og vent. Da hunden ser på deg sier du ”bra” og gir godbit. Etter hvert vil du få en hund som søker blikket ditt. Drøy da bittelitt lenger før du sier ”bra” slik at dere holder blikk kontakten. Dersom hunden ser vekk har du ventet litt for lenge – prøv igjen 
J Da du får hunden til å holde blikket ditt litt kan du prøve å bevege deg. Første gangen skal du belønne bare du har løftet foten – så lenge hunden holder blikket ditt. Sakte men sikkert forlenger du stunden før belønning og du kan bevege deg i rundt din egen akse slik at hunden må fysisk flytte seg for å holde blikket ditt. Dersom hunden bryter blikk-kontakten snur du deg først helt vekk før du starter på nytt. Start med å gjøre dette inne – og ta så øvelsen med deg ut. Etter hvert som du trener finnes det ingen grenser for hvor lenge du kan holde blikket til hunden din. Det er dere to J

 

På plass/fot
Jeg skriver om det her, selv om det ikke er en ren kontaktøvelse. Starten på denne øvelsen bygger på den over ute/inne i bånd. Før du begynner med På plass treningen bør du ha trent kontaktøvelsen over slik at du kan bevege deg litt rundt uten at hunden slipper blikket ditt. Begynn som over, og beveg deg baklengs. Hunden går nå forover mot deg, og holder blikket ditt. Snu deg så 180 grader mot høyre mens du holder hundens blikk. Dere vil nå gå i samme retning, og valpen har kommet opp på siden av deg. Den er nå i perfekt posisjon for ”på plass/fot”. De første gangene venter du ikke engang til du har snudd deg 180 grader før du belønner. Etter hvert øker du kravene gradvis og du vil belønne mens dere går fremover i samme retning. Velg deg ut den kommando du ønsker å bruke (påplass, fot, gå pent) det spiller ingen rolle hva du kaller det, bare du sier det samme hver gang. Så – da du har gjort dette noen ganger og ser at hunden din er rett plassert ved ditt venstre kne da du snur, så sier du kommandoen du har valgt, også belønner du.

Det du i praksis nå har gjort er å lære hunden øvelsen først, og deretter sette på kommandoordet. Det jeg gjør ved innlæring på denne måten er å gjenta kommandoordet mange ganger mens hunden gjør akkurat det jeg vil den skal, nemlig å gå ved mitt venstre kne og kikke på meg. Jeg sier da ”påplass” Påplass” På plass” gjentatte ganger før jeg belønner. Dette gjør jeg fordi jeg vil prente inn i hundens hode at da den hører ordet ”på plass” så er det ensbetydende med at den skal befinne seg ved mitt venstre kne og se på meg.

 

Eva Bodfält har skrevet boken ”Kontakt”. Jeg anbefaler boken på det varmeste, dersom du har lyst å lære mer om dette. Kontakt med hunden din gir deg et fantastisk utgangspunkt uansett hva slags ambisjoner du har for hunden din.

 

Lykke til med hunden din!

 

 

Hjem    Tilbake til "Valp i huset"