Vippe

Endelig, etter mye grubling frem og tilbake har jeg fått laget min egen vippe! Jeg har brukt mye tid på å tenke ut hvordan jeg skulle gjøre det, og ikke minst for å forhindre at noe stikker veldig ut på sidene og risikerer at hunden kan klemmes da den vipper over. Vel, jeg har laget en liten versjon her, og det ser ut for å fungere så jeg kommer nok til å lage en større siden.

 

Jeg tok utganspunkt i NKKs reglement om høyde og lengde på vippa. Reglene finner du her, på side 14.

Forholdet mellom høyde og lengde er 1/6, dvs at 1 cm høyde på støtta gir 6 cm lengde på stigbrettet. Jeg har nå brukt materialer jeg hadde liggende etter snekring av terrasse her i sommer. Jeg hadde et bord som var 170 cm lang, og 20 cm bred. (Bredden skal etter reglene være 30 cm, men for meg som har små hunder så funker det helt greit med 20 - særlig til denne "test-vippa").

Bordet på 170 cm/6= 28 cm, dvs høyden på støtta må være 28 cm

Jeg tok ingen bilder underveis, men først etterpå - og skal forsøke å illustrere hva jeg gjorde.

Stativet under ble egentlig bare til ved at jeg stablet litt forskjellig kapp jeg hadde liggende, med to ting som mål. Det skulle bli 28 cm høyt inkludert tykkelsen på vippedelen, og ha tyngde i bunnen så den er stabil.

Som dere ser har jeg helt til vestre på vippedelen satt på en liten kloss. Dette fordi jeg feilberegnet litt på vippepunktet. Den skal vippe da du legger en kilo ytterst på vippa, men da jeg satte på båndene fikk den litt motstand og vippet ikke helt tilbake, derfor klossen for litt mer tyngde.

Dette bildet er tatt ovenfra. Jeg la en litt smal kloss på toppen, rett under kosteskaftet som får det hele til å vippe frem og tilbake. Jeg har festet det med festebånd som jeg kjøpte hos byggevare (det eneste jeg har kjøpt til prosjektet, og jeg har nok igjen til en til :-)

Dette bildet er tatt under, for å vise hvordan jeg har festet vippedelen til stativet under. De tre båndene i midten satte jeg på først - før jeg snudde den og festet de to ytterste så vippedelen sitter fast i stativet under. Det jeg ikke har gjort enda, som jeg skal gjøre er å borre et lite hull i hver ende av kosteskaftet og sette i en liten pinne - for å forhindre at kosteskaftet skrur seg ut til den ene siden ved bevegelse.

 

Og her er lille Irma som tester vippa :-) Jeg har lagt et teppe under der den treffer bakken, for å gi den en "myk landing". Etterhvert kan jeg brette det mer og mer ut, så landingen blir hardere og hardere :-)

 

Tilbake til "Lag din egen agilitybane"        Hjem