Stort, sammenleggbart møne!

Jeg har fått det for meg å prøve å lage et stort møne som er sammenleggbart. Oppskriften på det andre store ligger fremdeles under her, så skroll ned om du vil se på det.

Jeg var usikker på hvordan lage det, men tok utgangspunkt i at det forrige jeg laget var litt bratt, og litt høyt. Jeg tok samme type finerplater som i det andre, kappet 3 stk på midten og limte sammen slik at hver side består av 1,5 * lengden på 131 cm, dvs 196 cm. Under skrudde jeg på to langsgående planker på hver side for å stive opp. Jeg har endel gamle gangjern liggende i låven, og disse skrudde jeg fast, 3 på hver plate. Jeg fant også en bit gammelt vannrør i kobber, og det passet perfekt i gangjerna. Så da var de to platene hengslet sammen.

Det har vært vanskelig å få det stabilt og stivt. Jeg fant under låven to gjerdepåler i metall, og de skrudde jeg fast under, midt på hver plate. Det hjalp litt. Så tipset Camilla meg om mer metall - og jeg fant en påle til som jeg kappet av og skrudde på kortenden av hver plate - i bunnen - den delen som vil stå på bakken. Det hjalp veldig!


Da jeg hengsler det sammen, blir det en sprekk på toppen. Denne må dekkes så hundene ikke setter fast labbene. Her tok jeg en trebit som passet - borret et hull i den ene enden hvor jeg tredde en strikk gjennom. I andre enden av strikken bandt jeg en løkke - og jeg strekker strikken under mønet - og rundt andre enden av pinnen på andre siden. På bildet under ser man også rørbiten jeg har stukket gjennom hengslene. Her er det borret hull i hver ende og satt i en stopper slik at den ikke sklir ut.

For å støtte opp under og lage vinkel på mønet har jeg brukt gamle stenger som har vært sikkerhetsnett på trampoline. Jeg har satt to på hver side - den nederste er dobbel - to som er stukket i hverandre. Her har jeg "låst" den på midten med en gjennomgående skrue så den ikke sklir fra hverandre. I festene har jeg satt på gjennomgående skruer med vingemuttere - disse må tas av da mønet skal legges sammen.

På toppen har jeg lagt gummimatter som jeg har kjøpt på høggern. De ble litt dyrere enn hva jeg trodde de ville bli, men samtidig svært mye rimeligere enn hvis jeg hadde kjøpt gummimatter på rull. Jeg fant to store matter bak i Citroen Berlingo varebiler, og disse holdt til nesten hele flaten. Mattene har jeg skrudd fast.

Bildene her avslører ikke bare mønet - men også alt rotet i "snekkerbua". Jeg håper dere ignorere det ;-)


Mønet her er justert lavt, toppunktet er på denne stillingen knappe 90 cm over bakken. Perfekt for nybegynnere. Planen er å lage til mulighet for å også sette det litt brattere.


Og den ivrige valpen som ville hjelpe mor å skru fast gummimatter måtte bures fast for anledningen ;-)

Da jeg hadde endel materialer liggende til dette - og i praksis har kjøpt kun skruer og muttere, låsebit til det gjennomgående røret, strikk og gummimatter. Det kom totalt på ca 600 kr.

Stort møne!

Det lille mønet som nå har stått ute i vær og vind i 4 år begynte å bli ganske slitent - og jeg har lenge tenkt at nå måtte jeg få laget meg et nytt. Så tenkt så gjort - nå er det store møne på plass!


Irma er som vanlig min testhund :-)

Jeg hadde liggende finerplater som jeg har brukt. De målte 83*131 cm. Jeg kappet to planker på 262 cm lange og la de på bakken. Oppå der la jeg to finerplater etterhverandre som jeg skrudde fast. Derettertok jeg lim på finerplatene og la på to lag til med finerplater. Jeg snudde det hele og skrudde det samme fra oversiden (tråkksiden på platene). I tillegg satte jeg på en planke til på midten (som du kan se fra undersiden av mønet).

Jeg skrudde så sammen de to platene med 90 graders vinkler (som jeg tok av fra det gamle mønet som var råttent), og jeg satte på et planke som "passet i hakket" på toppen slik at jeg tettet det hullet som blir i vinkelen.


Målene på mønet er da 262 lange stigbrett - og det er på toppen av vinkelen ca 180 cm høyt.


Under mønet har jeg satt på 3 støtter for å stive det hele av. Her tok jeg det jeg hadde liggende, og kappet det til. Oppå mønet har jeg lagt på teppe som jeg har lagt opp/ned så gummiknottene som skal gjøre at det ikke sklir kommer opp. Disse teppebitene fikk jeg for mange år siden fra en tidligere nabo som hadde lagt nytt teppe i sin campingvogn/fortelt - og dette er "avskjæret". Det ble ikke helt nok - derfor er det litt takpapp nederst på den ene siden.

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med dette mønet. Det veier bly så man får virkelig trent muskler av å flytte på det. Men det gjør virkelig nytta da det kommer til trening :-)