Belønning og straff - Hva er det og Hvorfor bruker vi det?

En hund vil alltid arbeide under to ulike faktorer - for å oppnå et gode eller for å unngå straff. Jeg personlig er tilhenger av å belønne hunden for adferd jeg ønsker, fremfor å straffe da den feiler. Jeg ønsker en hund som jobber med glede, med et intenst ønske om å oppnå noe - ikke en hund som frykter konsekvensene ved ikke å utføre en oppgave. Jeg ønsker et positivt samspill med hunden min - vi skal da ha det morro sammen!


En god venninne av meg, som også er instruktør og som i flere år har arbeidet med utdanning av servicehunder illustrerte dette ganske godt på et kurs en gang.

Hun sa: Nå skal jeg lære deg franske gloser.Og jeg har to muligheter til å motivere deg til å klare å uttale det riktig.

Alternativ 1: Dersom du etter gitt antall forsøk ikke klarer å uttale ordet rett vil jeg klype deg hardt i øret. Hvis du klarer det, vil jeg si et ord på gresk du ikke forstår.

Alternattiv 2: Dersom du etter gitt antall forsøk klarer å uttale ordet rett vil du få 1000 kr. Hvis du ikke klarer det sier jeg ingenting, og det skjer ikke noe.

På hvilken måte vil de to ulike alternativene påvirke min måte å jobbe på, og mitt ønske om å prøve? Personlig ville jeg nok bli ganske engstelig og tilbakeholden av alternativ 1 - og arbeidsgleden vil nok være fraværende. Med alternativ 2 derimot, vil jeg gå på med stor iver. 1000 kr for et fransk ord - og ingen konsekvenser om jeg ikke klarer det! Yes - go for it! Og slik er det for hunden også!


Vi mennesker liker å tenke at hundene jobber for å tilfredstille oss - dessverre gjør de ikke det. Hunder jobber for å oppnå et gode eller unngå en straff - og for mitt vedkommende ønsker jeg hunder som med glede jobber for å oppnå et gode. Det betyr ikke at jeg aldri sier nei, eller NEI. Før jeg bruker det ordet lærer jeg de derimot hva det betyr, og jeg bruker det ALDRI da jeg trener inn nye ting. Men hvis min hund hopper opp på bordet så sier jeg selvsagt nei og tar den ned igjen.Bruk av leke, i dette tilfelle en kong, som belønning. I det Frida hopper over hinderet kaster jeg kongen fremover og hun får løpe og ta den.


Belønning kan være utrolig mange forskjellige ting, og de mest vanlige er godbiter og leke. Vi har også en hele mengde former for belønning som vi kanskje ikke tenker over i det daglige, men som vi likevel bruker. Her er noen eksempler:


Vi skal ut på tur, og jeg krever at hunden skal være i ro med båndet på innenfor døren. Før den får lov å gå ut skal den ta blikk-kontakt med meg, og jeg sier "værsegod". Belønningen i dette tilfelle, er at hunden får gå ut.


Tid for matservering, og jeg setter skålen på gulvet. Før hunden får forsyne seg skal den se på meg, og jeg sier "værsegod". Belønningen her er at den får spise maten sin.


Vi er ute på tur og hunden drar i båndet for å komme frem til en tisseflekk som lukter veeeeeeldig godt. Den drar så hardt at jeg ikke får stoppet opp, og hunden når frem meg meg hengende på slep. I dette tilfelle belønner hunden seg selv for at den drar i båndet, med å nå frem til den flekken for å lukte.


Belønning øker sjansen for at adferden gjentar seg, så lenge hunden føler at den oppnår noe (dvs en belønning den setter pris på). Dette gjelder enten den når frem til en tisseflekk med oss hengende på slep (selvbelønning) ,eller den får indrefilet da den kommer nå du roper.

Bildene over viser bruk av godbit som belønning, hvor godbiten serveres i en skål. t.v. får jeg hjelp av en person som sitter ved skålen og på denne måten "drar" Frida frem og over hinderet. På bildene t.h bruker jeg en skål med lokk. Da viser jeg Tuva at jeg legger godbiten oppi, og hvor jeg setter skålen. Da Tuva har gjort det jeg ønsker sier jeg værsegod og vi løper sammen til skålen og jeg åpner lokket. På denne  måten unngår jeg at hun tar belønningen da jeg ikke ønsker at hun skal få den, og jeg ikke har hjelp til å passe skålen.


Belønning i form av godbit kan være mye forskjellig for ulike hunder. Jo bedre godbiten er, jo mer intenst vil hunden prøve å oppnå den. Dersom du skal lære hunden din noe, la de kjipe tørrforbitene ligge igjen  hjemme og ta med deg litt pølse, skinke, fiskepudding, fiskekaker, kokt lever, kjøttkaker...her er det bare fantasien som setter grenser - og hundens smaksans som er målestokken. Finn ut hva hunden din liker ALLER best - og bruk det som et verktøy!


Jeg tror de aller fleste av oss ønsker å ha en hverdagslydig hund, som kan gå løs på skogtur og komme da vi roper på den. I skogen finnes MANGE flotte belønninger for hunden, som den kan velge selv. Her er dyrespor av mange slag, fugler som flakser og kanskje har det gått en annen hund her før? Og her er en arena som vi har MANGE konkurrenter, og hvis vi ønsker at hunden vår skal velge å komme til oss fremfor alt dette, må den ha lært at den får godt betalt for det. Da jeg går i skogen med mine hunder gjør jeg noe som jeg tror på fint heter "Belønning av tilfeldig kontakt". Det betyr at jeg har litt godbiter i hånda, og hver gang hunden(e) kommer innom meg uten at jeg har ropt på de får de en godbit. Dette gjør det attraktivt å "komme innom", og hundene holder seg nær meg. Det er jeg som kommer i senter av turen, og ikke alle de fantastiske tingene de kan belønne seg med der ute. Dette betyr ikke at mine hunder tråkker i bena på meg hele tiden, men det betyr at de ikke løper alt for langt unna meg, og stadig "svinger innom". Vi går tur sammen :-)
Bildet viser meg og Frida under freestyletrening. Frida elsket at vi lå på bakken og lekte, koste - og dette brukte jeg ofte som belønning da vær og føre tillot det - gjerne i kombinasjon med en godbit :-)


Jeg vet at noen hevder at dersom hunden har lært det, så trenger man ikke lenger belønne den. Dette er jeg helt uenig i. Det jeg derimot er enig i er at man etterhvert kan stille litt høyere krav og øke vanskelighetsgraden. For å bruke eksempelet med de franske glosene så ville jeg nok etterhvert måttet si flere ord, så en hel setning også flere setninger sammen for den 1000-lappen. Jeg ville likevel være motivert og ha lyst til å gjøre det. Hvis jeg derimot fikk beskjed om at nå er det ingen penger lenger, nå er du blitt så flink. Så hvis du ikke klarer det nå kniper jeg deg i øret. Da ville all gleden med å forsøke bli erstattet med frykt for å mislykkes.


En liten apropo til slutt! Alt vi gjør gjennom hele dagen med hunden vår er trening, trening på hverdagslivet. Husk å belønne hunden din også i alle hverdagssituasjonene og ikke bare da du tar på deg for å gå ut og trene!


Lykke til! Kos deg med hunden din!


Hjem    Tilbake til "Aktivisering & Tips"


P.S. Jeg fant denne snutten på youtube, som beskriver hvordan du kan trene inn en bombesikker "bli" kommando kun ved bruk av belønning. Det er engelsk tale, varer i 14 min. Vel anvendt tid synes jeg...


Lykke til!!