Her er noen tips til hjemme alenetrening for deg som har valp :-)

Fikk denne da jeg gikk valpekurs med Frida i 2008, på Svartskog hundeskole, og synes den var veldig fin.

VÆRE ALENE

For at valpen skal klare å være alene, må den tåle ensomhet. Dette er svært vanskelig for et flokkdyr som hunden er. Derfor kommer dette ikke av seg selv, men må læres over tid.

1.Avgjørende er at valpen er trygg hjemme før den første treningen.

2.Start med å ikke la valpen følge etter deg alle steder. D.v.s. Lukk døren etter deg når du går på WC, i søppeldunken, ut i bilen, i kjelleren. I denne fasen skal du ikke være vekke fra valpen lenger enn noen minutter. Overse valpen når du kommer tilbake. Gjør denne treningen ofte. Tren dette også i helgene når alle er hjemme.

3.Når dette fungerer ganske bra øker du tiden du er ute av synet. Kom gjerne tilbake en annen vei. Valpen skal ikke sove på soverommet utover de første dagene med mindre den er utrygg.

4.Tren mestring parallelt med dette. f.eks ballanse, omvei, trapper, hoppe over og krype under, kjøre heis, over og underganger etc.

5.Nå er det på tide og trene ensomhet i bilen. Det beste er å ha et bur slik at den sitter/ligger uten å bli «sjøsyk» av alt som fyker forbi og at den selv deiser litt hit og dit. Ha valpen i buret og sett deg inn og les avisen uten å starte. Hvis valpen sovner går du forsiktig ut og er i nærheten. Etter en tid tar du valpen inn igjen. Gjenta dette noen ganger.

6.Nå er det på tide og gå ifra bilen med en gang, men ikke langt. Gå noen meter ifra/rundt bilen og tilbake til valpen igjen. Ros den og gi godbit. Bli der en liten stund, for så å gå litt ifra igjen. Øk avstand og tid. Ta gjerne valpen ut av bilen inn i mellom, gå litt og inn i bilen igjen. Dette skal man trene mye på tidlig i valpens liv. Dersom valpen bjeffer har du nok gått for fort frem. Ikke gi den noe respons på det. Gå tilbake og sett deg i bilen. Neste gang går du mye saktere frem. (Benytt sjansen mens du er ute å kjører. Legg til 10 min ekstra og stopp på flere bensinstasjoner, gå inn en rask tur eller bare rundt lokale. Valpen opplever da at du kommer og går ofte)

7.Parallelt med denne biltreningen skal du trene på dette også ute på tur. Bind valpen i et tre (ike for kort snor – ca.3 meter) og sett deg ned ved siden av den. Ikke gå ifra de første gangene. Dette skal du gjøre mange ganger, slik at det blir en naturlig del av turen. Etterhvert beveger du deg litt ifra (plukker bær e.l.) og går så tilbake til valpen. Ikke ros valpen for høylydt når du kommer tilbake. Det kan den oppfatte som trøst. Rolig stemme når du roser.

8.Gjør denne treningen så ofte som mulig og på forskjellige steder. Det er nå altfor tidlig å binde den utenfor en butikk (ikke lenger tillatt) eller gå fra den hjemme alene/hundegård. Den skal klare mye trening før du gjør det.

9.La gjerne andre gå litt med hunden din i bånd, det øker selvstendigheten. Bytt hund dersom du går på tur med noen. Men husk du skal ha kontroll på hva andre gjør.

10.La aldri små barn gjøre denne treningen. Valpen har ikke den naturlige tryggheten til barn som til flokkledere. Dermed kan det faktisk bli trening i å bli utrygg. Det blir det også dersom du går for fort frem.