Valp på tur!

En valp bør ikke gå de store distansene - og for deg som har ventet og ventet på valpen din er dette ofte en stor utfordring. Gleden over å gå tur med hund kjenner mange av oss - og utålmodigheten ligger formelig i luften da vår nye turkamerat er kommet i hus... Kanskje har du også flere hunder som skal luftes også - og interessekonflikten med å lufte den/de andre og holde valpen i ro er ikke alltid så lett å løse. Fortvil ikke! Det finnes muligheter!

En valp på tur bør bæres, og da finnes det egentlig ingen begrensinger på hva den kan være med på (begrensingene vil her ligge i hvilken rase du har, dvs hvor stor valpen er) Personlig har jeg positiv erfaring med å bruke et stort, bredt skjerf som jeg binder som et fatle og legger valpen oppi. Den kan titte ut og se på alt som foregår, og den kan sove om den vil. Ved stopp og rast får valpen løpe løs og bruke sin energi uten at den "må" for å henge med flokken.

Bildene her er tatt i 2008, og viser min første cavalier Frida i skjerfet. I denne var hun med på fjelltur og skogtur, og hvor mye hun fikk gå selv økte gradvis ettersom hun ble eldre. Før jeg fant frem til skjerfet brukte jeg en liten bag på en fjelltur, som jeg hadde tilrettelagt for henne. Det var ganske tungt å bære henne i den sammenliknet med dette, fordi hun kom litt lenger ut fra kroppen min.

Jeg har også kjøpt en "doggybag" som er veldig kjekk. Det er nærmest en bæresele for valper, med en lite bag foran (motsatt ryggsekk). Den har selene i kryss bak og er veldig avlastende å bære. Her ser du Doggybagen i bruk:

Lomme foran til mobil, nøkler og lommebok

Tobias og Bastian liker seg godt oppi her. De har god utsikt, og kan krølle seg sammen og sove da de blir trøtte :-)

Gode, brede seler

God støtte i ryggen

Sommeren 2013 var Flora valp - og vi skulle på ferie. En goldenvalp på 10 kg som ikke orker å gå noe særlig er lettere å bære med en sekk - så i full fart sydde jeg noe jeg kunne bruke. Hun vokste ut av den i løpet av 2 ukers ferie - men den var veldig nyttig der og da. Jeg ser at denne også kan brukes til voksne hunder av mindre raser, da de f.eks blir eldre og ikke orker så mye lenger, men likevel ønsker å være med på tur. På oppfordring vil jeg forsøke å legge inn her  hva jeg gjorde. Det er helt klart forbedringspotensiale på denne - men kan du bruke noen ideer er du hjertelig velkommen :-) Stoffet jeg har brukt hadde jeg liggende. Det er ganske kraftig - og jeg har tatt det dobbelt overalt. Jeg tror kvaliteten kan sammenliknes med dongeristoff. Som min fetter påpekte i sommer så jeg litt ut som jeg hadde på meg forkle og var klar for kjøkkentjeneste, å lage det litt mer nøytralt kan sikkert være en fordel :-) Her ble det litt "man tar det man har" :-)

Nettopp ferdig sydd, og 10 kg golden er klar for ferie :-)

Jeg puttet en pute oppi da jeg tok bildene for at det skal være lettere å se. Jeg begynte med et langt stykke stoff som går ifra der selene er festet øverst her - under der valpen sitter og frem. Da jeg måler dette i dag er det ca 85 cm. Her må man legge til litt med tanke på sømmer og slikt.

Her sett fra siden, hvor du kan se at jeg har lagt inn et lite stoffstykke og sydd på for å gjøre sekken dypere. Du kan også se hvordan frontstykket går litt høyere opp. Med min 10 kg golden kunne den nok med fordel vært litt høyere enn den er her.

Dette er foran - hvor jeg har sydd fast der jeg fester stroppene, med to ringer. De stroppene, inkl. ringene, er 13,5 cm lange. Det er dobbelt stoff med masse sikk sakk søm. Dette må sitte veldig godt fordi all vekten blir hengene i disse.

Skulderremmene er sydd veldig godt fast. De er i dobbelt stoff, og 7 cm brede. Masse sikk sakk søm for å forsikre meg om at det tåler vekten av hunden over tid.

Her har vi vært på Gaustadtoppen og venter på å ta banen ned igjen.

Jeg orker ikke bære 10 kg valp opp og ned :-)

Foran på sekken har jeg et ekstra stykke stoff som er sydd fast - og det går litt høyere opp i front enn selve hovedstykket. På dette har jeg sytt på to stropper med kroker slik at det er enklere å få hunden inn og ut av sekken. Krokene er festet i stropper som er sydd fast oppe foran. Det ekstra stykket foran er 34*34 cm ferdig på - dvs du må ta i litt mer for å få brettet inn til sømmer osv. Stroppen som karabinkroken henger i er 17 cm lang - inklusive lengden på karabinkroken.

Fordi jeg begynte med et firkantet stykke stoff måtte jeg enten klippe av eller brette inn her opp. Jeg valgte å brette inn å sy det fast fordi jeg da tenkte at det blir sterkere enn hvis jeg fjerner det.

Bak har jeg krysset selene. De er ikke regulerbare - og jeg brukte litt tid med knappenåler og prøvde meg frem for å få rett høyde for meg. Da den tas på må den tres over hodet - men den sitter veldig godt da den er på plass.

Da den ligger flatt som her er den 57 cm bred. Litt vanskelig å se pga stripene, men her skal du kunne se hvordan jeg har sydd fast det ekstra stykket foran. Dette er gjort for å forsterke konstruksjonene og få fremstykket litt høyere.

Dette er selefestene på toppen. Som dere ser - masse søm for å styrke det hele.

Nærbilde av hvordan jeg har sydd fast den jeg fester fremstykket i.

Flora og Irma koser seg på Gaustadtoppen. Det er veldig greit med tobeint skyss da man er liten :-)